Bazga

Početna/

Bazga

Sambucus dolazi od grčkog sambyx , naziv za crvenu boju olovnog spoja minija , na koju naliči crveni sok plodova. Racemosus znači grozdast, oblik cvjetova i plodova. Ebulus je rimsko ime ove vrste bazge.

Kod starih naroda bazga je bila simbol smrti i rođenja, služila za zaštitu od zlih sila, ali i saveznica vještica. Vjerovalo se da je spaljivanje drveta bazge predznak smrti. Prema narodnom vjerovanju bazga je povezana sa Podzemnim svijetom; svirala napravljena od bazge ( zove ) mogu po narodnom praznovjerju prenositi poruke s Onog svijeta, odnosno da netko preko nje oglašava Donji svijet, te da njenu krošnju nastanjuju duhovi. Vjerovalo se da grančica bazge u džepu štiti od reume. Vino od bazgovih bobica ( koje je uistinu dosta jako ) smatralo se vilinskim pićem: onaj tko bi ga popio, navodno je sticao moć da vidi vile i s njima komunicira. Do kraja XIX stoljeća vinu od bazgovih bobica bilo je mjesto na londonskim ulicama, gdje se u hladnim zimskim danima ( i noćima ) prodavalo kako bi osvježilo i ugrijalo putnike i radnike.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pavlić

već se nekoliko desetljeća bavi konvencionalnom i ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom voća, povrća i žitarica na poljoprivrednim površinama od cca. 15 ha.

Recepti za primjenu Bazge

Bazga recepti

Bazga spada među najstarije i najljekovitije bilje naših krajeva i Europe. Kao ljekovita biljka koristila se još u doba Hipokrata, Plinija, Galiena, Heraklija.

Za jače izlučivanje mokraće

Za jače izlučivanje mokraće

Uzima se po 30 grama cvjeta bazge, ploda peršina i kleke (Juniperus), te 10 grama morača. Tri žlice ove mješavine politi s pola litre kipuće vode, poklopiti i ostaviti preko noći. Pije se tri puta dnevno po jedna čaša prije jela.

Za lakše iskašljavanje sluzi

Za lakše iskašljavanje sluzi

Uzima se po 30 grama cvjeta bazge i podbjela, te po 20 grama cvjeta bijelog sljeza i morača. Tri žlice ove mješavine politi s 400 grama kipuće vode, poklopiti i nakon dva sata piti toplo svakih dva sata po jednu veliku žlicu.

Protiv „velikog kašlja“

Protiv „velikog kašlja“

Uzima se po 20 grama cvjeta bazge, rosulje, lista pitomog kestena, bokvice i majčine dušice. Tri velike žlice smjese politi s 400 grama kipuće vode, poklopiti i poslije dva sata piti toplo na svaka dva sata po jednu veliku žlicu.

Protiv upale krajnika

Protiv upale krajnika

Sok od bazge se koristi u mnogim kulturama, upravo zbog njenog protuvirusnog djelovanja, a ujedno pomaže kod gripe.

Za liječenje konjunktivitisa

Za liječenje konjunktivitisa

Koristi pet dekagrama suhog bazginog cvijeta koji se potopi u hladnu vodu – u količini 1 litre vode, ostavi tako desetak minuta, zatim se postepeno zagrijava i kad provrije, izmakne se i ostavi poklopljeno petnaestak minuta i zatim procijedi. Na oči treba stavljati oblog od
mlakog čaja. Inače, ovako pripremljen čaj može se i inhalirati ukoliko je upaljeno grlo ili su oštećene glasnice.

Za preznojavanje kod vrućice

Za preznojavanje kod vrućice

Dovoljan je i mlačan čaj od bazgina cvijeta jer sadrži tvari koje pospješuju znojenje: dvije čajne žličice cvijeta preliju se s 1/7 litre vrele vode,poklope i nakon desetak minuta procijedi i pije tijekom dana gutljaj po gutljaj.

Naša plantaža

Do najviših prinosa na najoptimalniji način za našu mikroklimu

Naša plantaža je projektirana na način da je gustoća sklopa sadnica bazge zbog predviđenog uzgojnog oblika i bujnosti sorte 5x4m, odabrani uzgojni oblik je stablo različitih uzgojnih konstrukcija kako bi došli do odgovora na pitanje u kojem uzgojnom obliku bazga daje najviše prinose i najoptimalniji je za našu mikroklimu. Polako razvijamo vlastitu proizvodnju sadnica bazge sorte Haschberg koja je za sada jedina komercijalna sorta na tržištu a prema dosadašnjim rezultatima pokazala se kao jako pogodna sorta za uzgoj u našem podneblju.